Clementine van der Sijs

DSCN0008.JPG

Ik ben  Clementine, sinds enige jaren docent bij Brugman Teken- en  Kunstschildersbenodigdheden.
Mijn specialiteit is abstractie en gemengde technieken. Overigens; figuratief kan en mag ook. Tenslotte is het de basis.
Ik ben  autodidact, zoals dat heet: een vreemd woord eigenlijk. Alsof je alles helemaal in je eentje hebt gedaan.
Onzin natuurlijk; of je nou de academie hebt doorlopen of niet: je leert van en wordt geïnspireerd door anderen.
En dat houdt nooit op.

Het zat er altijd al in. Als ik thuis kwam uit school  en niet buiten was of las, zat ik te tekenen. Wanneer ik me op school verveelde zat ik te doedelen in mijn agenda. Ik had soms moeite om mijn huiswerkopdrachten te ontcijferen. Op mijn Middelbare School was Tekenen nog een vak waar je een cijfer voor kreeg.
Toen ik de richting van de exacte vakken op ging werden de  tekenlessen, ‘helaas’ vond ik toen,
daarop aangepast: lijn, stereometrisch  en perspectief tekenen. Ik zat vaak tot twee, drie uur s’ nachts te werken om de dingen te krijgen zoals ik ze hebben wilde. Dat iets waar je zo intens mee bezig bent, zo geleidelijk en ongemerkt uit je leven kan slippen.  Opleidingen, werk, ouders die ouder werden en zorg nodig hadden….

Toen mijn  ouders allebei waren overleden moest ik een huis uitruimen. Op zolder kwam ik de oude studieboeken (als kind zat ik er vaak in te bladeren) en de cijferlijsten plus diploma van mijn vader tegen. Ik wist dat hij ‘iets met architectuur’ had gedaan, waar door de crisisjaren en een WO niets van gekomen was, maar ik had me nooit gerealiseerd dat hij was afgestudeerd aan de Kunstacademie met als hoofdvak Bouwtechnisch Tekenen.
Dat heeft me aan het denken gezet. Conclusie: ik verwaarloosde al  jaren mijn creatieve kant. Niet goed. Daarna is er veel veranderd.

Eerst een ‘opfriscursus’; elke les een ander materiaal. Kennelijk is tekenen net zoiets als fietsen of zwemmen: je verleert het niet echt. Daarna heb ik een aantal jaren schilderlessen gevolgd bij verschillende docenten. Ik bestudeerde boeken over materiaal, technieken, kleurenleer  en natuurlijk het werk van andere schilders.


En gaandeweg begonnen er een aantal dingen samen te komen. Zolang ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door kleur in al zijn verschijningsvormen. Bij bepaalde kleuren kan ik letterlijk watertanden (dit is geen grapje). Ik ben dan ook een verzamelaar: voorwerpen, stof, papier, foto’s ………. Maar nu kon ik de kleuren naar mijn hand zetten. De kleuren werden mijn kleuren, de vormen werden mijn vormen. Niet zonder commentaar uiteraard: ‘dat heeft die kleur niet’ en ‘wat moet dat nou voorstellen’ waren de meest gehoorde. Kortom, de weg naar abstractie.
Soms heb ik een beeld in mijn hoofd, dat ik zichtbaar wil maken. Op andere momenten laat ik het beeld letterlijk ‘uit de verf’ komen.

cursist1.jpg

"Schilderij abstract door Joppe Verhoeff (cursist)"

En toen kwam de vraag of ik les wilde geven. Heel spannend, maar ook heel stimulerend om de kennis en ervaring, die je hebt opgebouwd, door te geven aan anderen. Nieuwsgierig geworden? Ik geef les op dinsdagavond en woensdagochtend.
Voor informatie kunt u terecht bij Brugman

Cursusduur

De cursusduur loopt van september tot juli.
Dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur
Dinsdagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur.
Woensdagochtend van 10.00 uur tot 12.30 uur

Tussentijds instappen is mogelijk.

Tarief

€ 50,00 per maand (exclusief materialen),
per maand vooruit te betalen en rekening houdend
met een opzegtermijn van één maand.

Zomerschilderen

Zomerschilderen op dinsdagmiddag in de maand juli  kunt u € 15, per keer betalen of 50,00 de hele maand.

Nu inschrijven